Smotra tradicije u Plažanu!
Bane Despotovac

Veteranka u nošnji dočekivala goste

Likovnu koloniju kojom je sabor počeo, otvorio je profesor Radosav Stojanović, a u nastavku je promovisana knjiga Milene Stojanović iz Paraćina „Petruški zmaj“. Publika je imala prilike da pre početka centralnog dela manifestacije uživa u izložbi o istoriji domaćina KUD-a „ Plažane“, kao i u prezentaciji starih jela, vezova i poljoprivrednih prizvoda. Goste su dočekivali momak i devojka u nošnji, sa pogačom i brdakom, a goste je pozdravljala veteranka Jagoda Kolarević u autentičnoj nošnji iz Gornje Resave, staroj preko 100 godina.Članovi KUD-a "Plažane" iz Plažana/Foto Bane Despotovac
Članovi KUD-a "Plažane" iz Plažana/Foto Bane Despotovac

Veče folklornih igara i melodija

U večernjim časovima upriličen je i defile, program sabora prigodnim rečima o čuvanju tradicije Gornje Resave otvorila je koreograf i autor zapisa o igrama, pesama i običajima ovog kraja, Dajana Kostić iz Stare Pazove, a Miloš Kostić odsvirao je na gajdama gajdaško kolo, zapisano u Plažanu. 

Tokom večeri u programu su se predstavili folklorni ansambli iz Trnave, Potočca, Rakinca, Sladaje, Bobova, Gruže, a u muzičkom delu programa nastupili su harmonikaši, Dušan Petrović, Đorđe Kristivojević i Veljko Jovanović, frulaš Stefan Miljković i saksofonista Aleksandar Obradović. Posebnu pažnju privukli su glasovi pevačke grupe „Niško zone“ iz Niša. Organizatori ističu da su zadovoljni proteklom manifestacijom, koja je svake godine sve kvalitetnija. 

Bane Despotovac
Bane Despotovac

Na saboru su dodeljena i posebna priznanja, Dajani Kostić pripalo je priznanje za očuvanje tradicije Gornje Resave, kao i posthumno Slavoljubu Vuliću koji je i naložio pisanje knjige o tradiciji Gornje Resave, zatim najvećem sponzoru sabora porodici Bogićević iz Medveđe, Miroljubu Ivanoviću za doprinos manifestaciji, kao i umetničkom rukovodiocu Nikoliću i predsedniku skupštine Pešiću.

Organizatori zadovoljni saborom

„Zadovoljan sam organizacijom sabora, jer je bila na visokom nivou, preko redara i vodiča koji su brinuli o našim gostima, do raznih udruženja koja su uveličala sabor rukotvorinama. Repertoar koreografija je bio raznolik tako da je publika mogla da uživa u prezentaciji različitih nošnji i prikazivanju raznovrsnih običaja. Naše folklorno društvo, premijerno se predstavilo igrama iz Leskovca koje je izveo mlađi ansambl, kao igrama iz Vranja, omladinskog ansambla, koje su doprinele uspešnosti sabora“, za iSerbia portal, kaže Saša Nikolić, umetnički rukovodilac KUD-a „Plažane“ i predsednik organizacionog odbora događaja .

Organizatori se zahvaljuju i mnogobrojnim sponzorima i svima koji su pomogli realizaciju sabora, ističući činjenicu da je tog dana Plažanom, prošetalo više od 500 učesnika. Na kraju večeri rašireno je veliko kolo, na radost još jednom uspešno realizovanom sabranju čuvara tradicije.