„Srbenka“ i drugi festivalski hitovi na 14. Slobodnoj zoni!
Slobodna Zona

Posebna pažnja u ovogodišnjem programu pripada filmu koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film „SrbenkaNebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti, a generaciju kasnije, kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK. Naslovnu ulogu, igrom slučaja ili ne, dobija dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla - Nina.


Kada se govori o pitanjima slobode, autorske i lične, posebno treba istaći film „LetoKirila Serebrenikova, romansiranu priču o zvezdama lenjingradske andergraund scene 80-ih, koji otvara ovogodišnji festival i koji je oda mladosti, ljubavi, slobodi i rokenrolu.


Ističe se i najnoviji igrani film „Tri lica“, Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, več bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda. Ovo fenomenalno ostvarenje koje je premijerno prikazano u Kanu je road movie protiv patrijarhata i filmska oda glumicama i svima koji to žele da budu. Zbog kritičnog odnosa prema režimima u svojim zemljama oba reditelja imaju zabranu izlaska, Serebrenikov iz RusijePanahi iz Irana.


U godini obeležavanja sto godina od Bergmanovog rođenja, festivalska publika imaće priliku i da se osvrne na rad ovog genijalnog reditelja, kroz dokumentarac „Bergman - godina života“ rediteljke Džejn Magnuson. U ovom filmu fokus je na 1957. godini u kojoj je talentovani reditelj postao „veliki Ingmar Bergman“ i snimio svoja remek dela „Sedmi pečat“ i „Divlje jagode“ i režirao čak četiri velika pozorišna komada. Obuzet stvaranjem i žudnjom za životom, Bergman jedva da ima vremena za decu, ženu i mnogobrojne ljubavnice, a svi likovi iz njegovih filmova u stvari su - on sam.


Selektori programa posebno preporučuju i film „Krivica“, Gustava Melera, koji je širom sveta osvojio brojne nagrade, između ostalog i nagradu publike na festivalima Sandens i Roterdam. Radnja prati Asgera Holma, policajca u potrazi za ženom u opasnosti i njenim otmičarima. Ovaj super popularni triler režiran je kao one-man-show, u kome kamera ne napušta Holmovo radno mesto, a život otete žene zavisi od svake reči koju izgovori.


Pored ovih filmova, na festivalu će biti prikazan i film Vitalija Manskog Putinovi svedoci“, kao i autobiografski prvenac kolumbijske rediteljke i scenaristkinje Laure More „Ubiti Hesusa“, te film „Tranzit" najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda i mađarski dokumentarac „Zarobljena“ rediteljke Bernadet Tuza-Riter.


Karte za svečano otvaranje 14. Slobodne zone i film „Leto“ u prodaji su od 8. oktobra na blagajnama Kombank dvorane, Eventima i Kulturnog centra Novi Sad. Karte za ostale projekcije naći će se u prodaji od 18. oktobra na blagajnama bioskopa u kojima se festival održava


Izvor: Slobodna zona