Srpski đaci ponovo nosioci medalja
Pixabay

Naši nosioci medalja su: Igor i Marko Medvedev iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Novak Stanojević iz gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, Bogdan Stanojević iz gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša i Dimitrije Pavlov iz gimnazije "Vuk Karadžić" iz Loznice.


Ovo je ujedno i jedan od najboljih rezultata otkako se naši učenici takmiče, jer ovo je uzastopno treći put kako svi učenici iz Srbije na međunarodnoj olimpijadi osvajaju medalje.


Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna i dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu vodili su ekipu Srbije.


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija NIS pomogli su da ekipa Srbije ode na olimpijadu.


Na 31. Međunarodnom turniru mladih fizičara, koji se održavao od 19. do 26. jula u Pekingu, Srbija je zauzela 18. mesto.


Učenici koji su činili tim Srbije bili su: Emilija Đorđević – 4. razred, Gimnazija u Smederevu; Miloš Petrašinović – 2. razred, Gimnazija "Vuk Karadžić", Trstenik; Petar Petrašinović – 4. razred, Gimnazija "Vuk Karadžić", Trstenik i  Aleksandra Petković – 3. razred, Gimnazija "Svetozar Marković", Niš.


Stručnjaci koji su rukovodili timom su dr Aleksandra Alorić i Vladimir Velčić iz Instituta za fiziku u Beogradu i Jelena Pajović sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


Zabeleže je ogroman napredak u odnosu na prošlu godinu kada su srpski đaci osvojili 25. mesto u konkurenciji od 30 zemalja.


Naši srednjoškolci Andrej Kovačević iz Užica i Marko Beslać iz Beograda osvojili su bronzane medalje na olimpijadi hemičara u Brtislavi i Pragu.

Izvor: RTS