Evo kako srpski učenici ukazuju na važne probleme u okolini
freezonebelgrade.org

Više od 500 srednjoškolaca i srednjoškolki iz Šida, Kučeva, Zaječara, Bele Crkve, Negotina, Majdanpeka, Knjaževca, Vladimiraca, Nove Varoši, Guče, Ljiga i Koceljeve učestvovalo je u jednodnevnim radionicama medijske pismenosti na kojima su uz projekcije kratkih filmova i stručnu facilitaciju ohrabreni da pronađu kreativan način da izraze sebe i ukažu na važne teme u njihovoj lokalnoj zajednici u formi kratkog video rada.


Video izložbu čini 15 radova učenika i učenica srednjih škola koji predstavljaju dragocene rezultate promišljanja mladih u Srbiji i njihove reakcije na neposredno okruženje i širi društveni kontekst.


U konceptu bioskopa sa razgovorima sa autorima nakon projekcija biće predstavljeno ukupno 9 radova autorki i autora iz Gimnazije „Pivo Karamatijević” iz Nove Varoši, Gimnazije iz Zaječara, Srednje škole iz Guče, Gimnazije „Sava Šumanović” iz Šida i Srednje škole iz Koceljeve.


U formi izložbene postavke, posetioci će moći takođe da pogledaju i dodatnih 6 video radova srednjoškolki i srednjoškolaca iz Kučeva, Vladimiraca, Negotina, Guče i Zaječara.


Cilj projekta „Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior” je da kod mladih razvije interesovanja za društveno angažovani film, da podstakne njihovu radoznalost i motiviše ih na kritičko sagledavanje medijskih sadržaja.


Izvor: Slobodna Zona