Šta je Dan praktikanta i zašto nam je potreban?
Freepik

Beogradska otvorena škola i Krovna organizacija mladih Srbije organizovanjem ovog događaja žele da skrenu pažnju na probleme sa kojima se suočavaju mladi tokom prakse


Trend praksi postao je moderan širom sveta, te je tako postao i uslov za zaposlenje. Svake godine širom Evrope 4.5 miliona studenata obavlja praksu, a dobar udeo u tome ima i Srbija. Mlade u Srbiji danas karakteriše visoka stopa nezaposlenosti i otežan prelazak iz obrazovanja na tržište rada. Da bi dobili prvi posao, mladima je najčešće neophodno radno iskustvo i mreža kontakata koje mogu steći kroz učešće u programima praksi.


Međutim, često se dešava da se „upletu u vrzino kolo” prijavljivajući se i prelazeći iz jedne prakse u drugu, a bez izgleda za zaposlenje. Pored toga, često prakse ne ispunjavaju svoju primarnu svrhu ‒ učenje kroz rad, obuka i razvoj veština relevantnih za zaposlenje.

Facebook
Facebook

Kako su istraživanja u Srbiji utvrdila, mladi ipak imaju pozitivne stavove prema praksama. Međutim, čak 50% mladih je bilo u programu prakse bez mentorstva, 77% je učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak 90% praktikanata nije bilo plaćeno. Ako se uzmu u obzir analize koje ukazuju na to da u Srbiji ne postoji adekvatna ugovorna forma za regulisanje odnosa između lica koje pružaju mogućnost prakse i samih praktikanata, kao i da ne postoje mehanizmi za obezbeđivanje kvaliteta radnih praksi, navedeni procenti nas ne mogu iznenaditi.


Zbog ovakve situacije, osnivači su uvideli značaj shvatanja važnosti boljeg položaja praktikanata. Cilj ovogodišnjeg organizovanja Dana praktikanata, kako u Srbiji, tako i širom Evrope, jeste stvaranje potpuno transparentnog tržišta rada za mlade putem ocenjivanja kvaliteta njihovog praktikantskog iskustva.


Uključi se i ti u kampanju, podeli svoje iskustvo sa prakse i dođi u petak da svojim prisustvom uveličaš Dan praktikanata


Izvori: Dan praktikanata'17/Internsday


Tekst je napisan u okviru projekta „Život u Big data eri - nauči šta je vest”