Stošićev ples zaintrigirao Nišlije!
Galerija SLU Nis

Zbog izuzetnosti njegovih dela, posebno figura koje plešu pod zanosom i životnim strastima u različitim krajevima sveta kroz različite običajne norme, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu ponosno je za posetioce ove izložbe otvorila vrata Paviljona.

„Scene na slikama su zaustavljeni trenutak dinamičnog pokreta savremenog čoveka i žene u veselim toaletama dočaravajući sekvencu plesnog pokreta. Crtež je jasno postavlje i studijski obrađen sa isprepletanim scenama nekoliko igrača“, kazala je novinarima Sonja Vukašinović iz Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Galerija SLU Nis
Galerija SLU Nis

Autor izložbe je gostujući na lokalnoj televiziji istakao da ova izložba predstavlja njegov povratak od apstrakcije, figuraciji, ali da se ekspresivnost i dalje nije izgubila. Dodao je i da se za ples odlučio iz lične želje, ali da nije želeo da sledi Edgara Degu, već je svoj ciklus sačinio ispitujući unutrašnje staje plesača i njihove emocije u životnim situacijama.

Galerija SLU Nis
Galerija SLU Nis

Tomislav Stošić je rođen 1962. godine u Pančevu. Diplomirao je i masterirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Iza sebe ima desetak samostalnih izložbi, kao i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je otkupne nagrade Ministarstva kulture Srbije 1988. godine, na pančevačkom Oktobarskom salonu.