Svetski pesnik i esejista Čarls Simić dolazi u Beograd!
Arhipelag

Čitaoci će imati priliku da prisustvuju retrospektivi poezije Čarlsa Simića od njegovih ranih do najnovijih pesama, kao i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama  „Alhemija sitničarnice“,  „Gledaj dugo i netremice“ i  „Tamo gde počinje zabava“).


Prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dve decenije.


Tokom boravka u Beogradu Simić će imati više susreta sa srpskim piscima i posetiti Srpski PEN centar.


Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik „Zlatnog venca Struških večeri poezije“, jedne od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju koja mu je uručena preksinoć na svečanosti koja je održana u prepunoj crkvi Svete Sofije u Ohridu. Simić je nagradu „Zlatni venac Struških večeri poezije“ dobio za ukupan pesnički opus. Među ranijim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Vistan Hju Odn, Josif Brodski, Pablo Neruda, Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Hans Magnus Encensberger, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.


Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić, američki pesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svetske jezike. Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji.

Arhipelag
Arhipelag

U izdanju Arhipelaga poslednjih godina objavljene su knjige eseja Čarlsa Simića „Alhemija sitničarnice“, „Gledaj dugo i netremice“ i „Tamo gde počinje zabava“, kao i knjiga izabranih i novih pesama „Iščekujući presudu“. Arhipelag priprema i novu knjigu Čarlsa Simića na srpskom jeziku.