Svetski popularni filokafei stižu u Vršac!

Foto: Marija, Novinarnica bar

Ovakav koncept od sada će se redovno realizovati u Vršcu u organizaciji Srpskog udruženja za filozofsku praksu (SPPA). Organizaciju filokafea na lokalnom nivou podržava udruženje Eduakcija najpoznatije po organizaciji TEDx Vršac konferencije, koja je znatno doprinela popularizaciji Vršca i podizanju naučne svesti.

Koncept filokafea spada u domen praktične filozofije i datira još od 1997. godine, najpre iz Pariza, a potom filokafei postaju popularni širom sveta. U Srbiji filokafei su prvo počeli da se praktikuju u Beogradu, gde je sedište Srpskog udruženja za filozofsku praksu (SPPA). Prvo proširenje ovog koncepta predstavljaće filokafei u Vršcu, a stručni koordinatori biće Marija Mitrovanov, master filozof i glavni koordinator grupe za filokafee pri SPPA, Snežana Đenić, master sociolog, i Miroslav Milojević, diplomirani filozof i master kandidat.

Foto_Nemanja_ikanovi.jpg

Foto: Nemanja Đikanović

Filokafei se vode po sledećem modelu:
1. Filozof praktičar, odnosno stručni koordinator, pita učesnike na koju temu bi voleli da diskutuju ili odabere neku temu koja predstavlja neki životni izazov i o kojoj svako ima neki stav.
2. Učesnik filokafea može biti bilo ko bez obzira na struku.
3. Filokafei, kao filozofski kafei, vode se u kafiću, uz omiljeno piće učesnika, u neformalnoj i opuštenoj atmosferi.
4. Filozof praktičar, odnosno stručni koordinator, vodi diskusiju postavljajući pitanja koja bi učesnicima otvorila put ka analizi nekada individualno, a nekad u manjim grupama i daje im kratku filozofsku interpretaciju kada učesnici dođu do značajne poente.
5. Zadatak koordinatora je da omogući da diskusija ide postupnim pojmovnim tokom i da učesnici racionalizuju svoje intuicije kako bi imali praktičnu korist od toga u svom životu kada se susretnu sa konkretnim izazovom.

Primena u svim sferama ljudskog delovanja!

„Filokafei su se, kroz dosadašnje iskustvo, pokazali kao poželjan koncept u Srbiji. Učesnici su zainteresovani za teme koje predlažemo, a neretko i oni daju predloge koje mi obavezno uvažavamo. Na filokafeima se učesnici uvek opuste da razgovaraju onoliko koliko njima prija i svako na sebi svojstven način uzima učešće. Na kraju, svi odlaze zadovoljni jednim kvalitetnim iskustvom i konstruktivno provedenim vremenom, a vraćaju nam se sa rečima da su primetili praktičnu korist“, rekla je Marija Mitrovanov, inače Vrščanka, koja je naročito srećna što će naučnu aktivnost kojom se uspešno bavi preneti u svoj grad, jer smatra da Vršcu manjka novih, a kvalitetnih sadržaja, ali veruje da Vršac, koji je sada dobio status grada, treba da ima ovako nešto i još dosta raznovrsnosti.

U tome se sa njom slaže Miroslav Milojević, koji je imao priliku da kroz studiranje u Skoplju, pa potom u Novom Sadu vidi razne filozofske koncepte i smatra da je velika šteta što ljudi nisu ni izbliza svesni koliko filozofija može praktično da se primeni u gotovo svim sferama ljudskog delovanja, ali u ovome vidi odličnu priliku da svom gradu vrati ono što je sticao tokom obrazovanja.

„Neretko susrećem ljude koji imaju sjajne predloge i ideje, ali i one koji se ustručavaju da svoje ideje realizuju. Lično sam napravila inicijalni korak borbom za TEDx licencu i tada sam uvidela da naši sugrađani žele da učestvuju u nečemu kvalitetnom, kad god im se za to pruži prilika. Zato vas pozivam da dođete već na prvi filokafe u utorak 29. novembra u Galerijanu, da se upoznamo i analiziramo našu prvu temu Grad po meri čoveka", nadovezuje se Snežana Đenić, koja je, zajedno sa Marijom i Miroslavom, simbolično želela da kroz ovu temu na prvom filokafeu sa učesnicima analizira neka od pitanja poput:
• Koliko sredina u kojoj živimo utiče na naše mogućnosti?
• Šta su, zapravo, naše mogućnosti?
• Koja je razlika između mogućnosti i želja i šta je tu ostvarivo?
• Koja je razlika između mentaliteta i karaktera i može li se na njih uticati na nivou društva?
• Kako da ja nemam ograničenja?

Kao što je Snežana pomenula, prvi filokafe je 29. novembra od 18.00 do 21.00h u kafiću Galerijana (Sterijina 26). Kotizacija za učešće iznosi 500 dinara i u tu cenu je uračunato: dva pića po izboru i trosatno učešće u filokafeu uz rad stručnih koordinatora.

Logo_SPPA.jpg

Učesnici će dobiti formulare i svakim dolaskom dobijaju potpis kojim im se evidentira dolazak, pošto je svaki peti dolazak besplatan, a nakon desetog dolaska učesnik dobija zvaničnu potvrdu Srpskog udruženja za filozofsku praksu (SPPA) o 30 sati učešća i doprinosa praktičnoj filozofiji.

Broj učesnika je ograničen i stoga je potrebno potvrditi učešće mejlom na office@etika.edu.rs uz naznaku „Filokafe u Vršcu“. Prvih desetoro prijavljenih kao nagradu dobijaju praksu na portalu iSerbia po želji u oblasti veb novinarstva, pisanja kolumni ili marketinga. Nagradu možete nekome i pokloniti.

Vidimo se, a do tad, slobodno nas pitajte sve što vas zanima na gore pomenuti mejl ili na Fejsbuk stranici ovde.