Svi u Arenu na OneRepublic

FOTO: ITB


Rajan Teder, tekstopisac i producent (Ryan Tedder) je sa svojim drugom iz detinjstva, Zakom Filkinsom (Zach Filkins) 2002. godine u Koloradu osnovao bend pod nazivom „Ovaj prelepi nered“, koji posle nekog vremena menja naziv u „Republic“, kako bi se i to ime promenilo nakon izjave jedne izdavačke kuće da je „Republic“ previše kontraverzno i da bi trebalo da se dopuni ili potpuno promeni. Tako je bend dobio svoj konačni naziv „OneRepublic“.

Članovi ovog benda su Rajan Teder (Ryan Tedder),koji je ujedno pevač i tekstopisac benda, Zak Filkins (Zach Filkins) gitarista i vokalista, Dru Braun (Drew Brown) takođe gitarista, Edi Fišer (Eddie Fisher) bubnjar i Bred Kucl(Brad Kutzle) klavijaturista, bas gitarista i vokal. Njihov zvuk je raznovrsan, možda zbog činjenice da Rajan Teder smatra da je fokusiranje na jedan žanr gubljenje moguće raznovrsnosti koje se dobija korišćenjem više njih.

Ne pratimo određeni žanr. Ukoliko je dobra pesma ili izvođač, nebitno da li je pop, rok, indi ili hip hop, svi oni su na neki način uticali na nas, na nekom nivou. Nema ničeg novog pod suncem, mi smo zbir gomile različitih delova“. – rekao je Rajan u intervjuu za jedan britanski magazin.

Početak karijere vezuju za MySpace popularnost, koja im je donela pažnju nekoliko vodećih diskografskih kuća, među kojima je bila i Mosley Music Group (diskografska kuća repera i producenta Timbaland-a), koja je na kraju i potpisala ugovor sa njima. OneRepublic je prvi rok bend koji je dobio ugovor sa ovom diskografskom kućom.

EU%20GIF.gif

Njihov debitni album „Thinking Out Loud“ izašao je novembra 2007. godine i dobio je mešane kritike. Uprkos lošim kritikama, glavni singl na albumu „Apologize“ debituje kao prvi na Bilbordovoj top listi i tamo se zadržava 8 nedelja za redom. „Apologize“ je najviše legalno preuzeta pesma sa interneta sa više od 4,3 miliona digitalnog preuzimanja samo u Americi. Pored ove pesme kao zvezde albuma pokazali su se i singlovi „Stop and Stare“, „Say(All I Need)“ i „Mercy“.

Sa drugim albumom koji izlazi 2009. godine pod nazivom „Waking up“, OneRepublic postaje nezaobilazno ime u svetu muzike. Siglovi „Secrets“, „All The Right Moves“ i „Good Life“ se koriste u serijama poput Tračare (Gossip Girl), Nikite, Slatke male lažljivice(Pretty Little Liars) i nekoliko filmova. Tokom 2010. godine išli su na turneju sa Pink, Maroon 5 i Bon Jovi-jem. Novembra 2011. izdaju svoj prvi Božićni singl pod nazivom „Christmas without you“.

PP%20GIF.gif

Njihov treći i poslednji album, čiji je naziv ujedno i zvanični naziv turneje na kojoj se trenutno nalaze „Native“ izašao je 2013. godine. Pesma koja se instantno izdvojila je „Love runs out“, koja se koristila za promovisanje nove popularne tv serije „Kako izbeći kaznu za ubistvo“ (How To Get Away With Murder). Spot za pesmu „I Lived“ koju je Tedi napisao za svoga sina, dospeva u žižu javnosti, jer podiže svesnost o cističnoj fibrozi. Spot prikazuje život petnaestogodišnjeg dečaka Brajana koji boluje od navedene bolesti.

Turneja „Native“ počela je aprila 2013. godine i njen kraj zakazan je nedugo nakon njihovog gostovanja u našoj državi odnosno 15. juna 2015. godine. Ukoliko ste fan ovog Američkog sastava sve što treba da uradite jeste da obezbedite svoje mesto i ušuškani sačekate jun kada ćete imati prilike da ih čujete uživo.


Kristina ne može bez kafe, filmova i knjiga. Zašto se zadovoljiti samo jednim svetom, kad čitanjem i gledanjem možemo živeti u kojem god poželimo.