Beograd: „Teret“ premijerno na Festivalu autorskog filma
fivestarfilms.rs

Ovo ostvarenje o kome se mnogo govorilo i pre nego što ga je iko u Srbiji pogledao, osvojilo je mnogobrojne nagrade i priznanja na prestižnim festivalima širom sveta. Premijeru je imao na Filmskom festivalu u Kanu, iza toga je osvojio „Nagradu Roberto Roselini“ u kineskom gradu Pingjau na festivalu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, te „Zlatna kolica“ za najbolji dugometražni film „Zagreb Film Festivala“, kao i „Specijalnu nagradu“ na ljubljanskom „Liffe festivalu“. 


Film prati Vladu, vozača kamiona u vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, koji prevozi nepoznat tovar. Dok prolazi kroz razorenu zemlju, okružen posledicama rata, pokušavajući da pronađe put, Vlada ne zna i ne želi da sazna šta je to što prevozi. Ova odlično režirana drama specifičnog vizuelnog stila je antiratni film koji otvara pitanje ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedestih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koji žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz živote više generacija.


Pored Leona Lučeva, za kojeg kritika kaže da je ovo njegova najbolja uloga do sada, glumačku ekipu čine i mladi glumac Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev i Igor Benčina.

Izvor: fivestarsfilm.rs