Tradicija se nastavlja - 17. Koncert godine

Foto: O radio

Mladi neafirmisani bendovi poput Harlekina, pobednika Gitarijade u Kisaću i Hadži Prodanih Duša, koji su pobedili na Zaječarskoj gitarijadi, otvorili su ovogodišnji koncert.

Nakon mladih nada roka nastupio je bend Čovek vuk, čiji sastav se sastoji iz nekadašnjeg benda Block out, bez Nikole Vranjkovića. U toku njihovog nastupa, sala SPENS-a je polako počela da se puni. Nije bilo kašnjenja i svaki bend je poštovao satnicu bez obzira na to da li ih je publika zvala na bis ili ne.

-preduzetnistvo.gif

Takav slučaj je bio i sa narednim bendom, Direktorima, koji su se vratili na scenu nakon 10 godina. Bend koji dugo postoji, ima veliki broj obožavatelja i zbog toga su mnogi negodovali zašto nastupaju tako rano. Direktori su kroz hitove „Mrzim Hajduk“, „Pivo“ i „Crvena banda“ probudili skupinu najvernijih obožavatelja.

Osvetljenje je ono što je upotpunilo događaj Bjesovima. Pubilka je već polako počela da se okuplja, a uz poznate pesme na kraju nastupa „Bolje ti“ i „Ime“ osetilo se nezadovoljstvo što su tako brzo završili. Međutim, treba imati u vidu da je ovo koncert festivalskog karaktera.

Nakon benda iz Gornjeg Milanovca, stvara se prelaz, te na scenu izlazi Irie FM. Najbolji rege bend u Evropi, koji se razlikuje od zvuka Koncerta godine, svirao je kratko, svega 5 pesama, ali su dokazali da imaju oformljenu publiku koja se prepustila taktovima pesmama, poput: „Svi“ i „Kliziš“.

urban.jpg
Foto: O radio

Nakon regea dolazi bluz. Kolja i Grobovlasnici, koji su, kao i Irie FM, prvi put nastupali na Koncertu godine, podigli su atmosferu u toj meri da je i pojačalo puklo, što je Kolja kroz smeh prokomentarisao da prepisuje sebi i svom dobrom sviranju. Kroz ovaj niz bendova može se videti raznovrsnost publike i kako Koncert godine ima da ponudi za svakog po nešto.

Početak Urbanovog nastupa sa pesmom „Budi moja voda“ stvara romantičnu atmosferu, što upotpunjuje ružičasto osvetljenje. Nakon ovog nastupa, dolaze tri velika benda koja salu pune od srednjoškolaca do starijih ljudi.

Van Gog, kojeg smatraju suosnivačem Koncerta godine, jer je nastupio sa EKV-om i Električnim Orgazmom na prvom Koncertu godine '93 godine, započeo je koncert dinamičnim ulaskom na scenu, što je podiglo publiku na noge. Đule, pevač Van Goga, je nakon prve pesme naglasio da se tradicija nastavlja i nazdravio za one koje nisu sa nama.

Nakon Van Goga, dolazi bend koji nazivaju znakom Novog Sada, Ritam Nereda, koji sledeće godine slavi 30 godina postojanja. Trinaesti put se našao na sceni Koncerta godine i opravdao očekivanja publike. Hitovi, poput „Heroji“, „Put beznađa“, izazvali su paljenje baklji i kulminaciju atmosfere.

golubjedan.jpg
Foto: O radio

Goblini su zatvorili ovogodišnji koncert, koji su bez najava pesama, ređali hitove koje je publika oberučke prihvatila. Pevač Goblina, Golub, na svakom koncertu govori o tome kakva je vlast u našoj državi, a ovaj put se okrenuo situaciji na RTV-u i govorio o slobodi medija.


Svetlana je studentkinja žurnalistike koja voli životinje, digimone i neverbalnu komunikaciju.