Koji su to filmovi obeležili treći dan „Beldoks“ festivala
Facebook

Mirsada

Mirsada je dvanaestogodišnja devojčica koja proseći zarađuje 50 evra dnevno na ulicama periferije Podgorice. Sav novac koji zaradi koristi se za prehranu njene dvanaestočlane porodice. Dane provodi po deponijama, otpadima, ulicama i napuštenim vagonima. Zajedno sa transrodnom prostitutkom sanja o odlasku u Nemačku i konačno, pravom poslu.

„Mirsada je devojčica koju znam od njene 4, 5 godine. Ona je superstar među prosjacima u Podgorici. Svi njeni prijatelji i ona su briljantne mlade osobe koje su se, nažalost, našle u takvoj jednoj nezavidnoj situaciji. Mirsada je tinejdžerka, mlada osoba, robinja jednog romskog sistema koji je katastrofalan. Sva ta deca su robinje svojih roditelja. Za to nije kriv ni sistem ni država, već taj njihov retrogradni pristup “, objasnio je Danilo Marunović nakon projekcije filma.


Autor filma podsetio se da je saradnja sa romskom populacijom bila pravi izazov. Snimanje je trajalo dve godine, a tek posle godinu dana je filmska ekipa počela da se oseća sigurno.

Kad dođu svinje

Dragoslava je živela u 5 država, a da se nije pomerila iz svoje sobe. Umesto bajki, unicima priča o Slobodanu Miloševiću i Miri Marković. Veliki je poklonik demokratije i veruje da će jednog dana biti bolje.

Film „Kada dođu svinje“ prikazuje politiku iz ženske perspektive, kako je objasnila autorka Biljana Tutorov. „Politika je inače na ovim prostorima za muškarce, tako da je ovo film za sve žene u politici.“


Glavna protagonistkinja filma, Dragoslava Aleksić, podsetila se koliko je teško podnela prestanak saradnje B92 sa novinarkom Oljom Bećković. 


„Imam četiri televizora u svojoj kući, kao što možete videti u filmu. Nakon poslednje promene vlasti, nemam nikakvu želju da ih upalim. U ovim godinama počela sam da se informišem preko interneta“, objasnila je glavna junakinja.


„Nove generacije, ostanite u Srbiji, nemojte odustajati od ove zemlje. Verujte da u Srbiji postoje stvarno neki pametni ljudi, ali sigurno ih nećete čuti na prvom dnevniku“, poručila je Dragoslava na kraju razgovora.


Program „Beldoks“ festivala možete pogledati na ovom linku.