Utočište od zime i gladi

FOTO: Prihvatilište za decu Beograd

„Kada zahladni većini mališana potreban je krov nad glavom, a mi imamo samo 16 kreveta.“, kaže Danijela Stajković, rukovodilac Prihvatilišta za decu. „Uprkos tome nikada nismo odbili nijedno dete. Nekada postavimo pomoćne ležajeve u dnevni boravak, nekada deca provedu noć na dušeku koji postavimo u hodniku.“, dodala je Danijela.

Međutim, pored ovih razloga zbog kojih deca dolaze u Prihvatilište, ove godine kako navode iz Prihvatilišta petnaest ljudi je ćerke i sinove ostavilo kod njih na čuvanje. Svi mališani su iz pristojnih porodica, ali roditelji nemaju dovoljno sredstava da ih izdržavaju pa ih privremeno ostavljaju u ovoj ustanovi.

„Već godinama svedočim potresnim pričama mališana.“, kaže Valentina Najdanović Šoškić , psiholog Prihvatilišta za decu i dodaje: „Kod nas borave deca sa ulice, ona koja su zlostavljana od strane svojih roditelja i žrtve trgovine ljudima. To su slučajevi na koje smo navikli ovde. Međutim, u poslednje dve godine roditelji sami dovode decu, jer su toliko siromašni da ne mogu da im obezbede ni ono najosnovnije za život.“

Broj napuštene dece u Srbiji u poslednjih pet godina u stalnom je porastu, pokazuju istraživanja Unicef-a. Pored mnogih razloga, kao najčešći se izdvaja nedostatak finansijskih sredstava za staranje o detetu.

Seoba u bivšu školu na Zvezdari najavljena je još 2015.godine. Nadležni iz te opštine su u junu ove godine izjavili da su papiri spremni i da će zgrada od septembra biti adaptirana za mališane iz Prihvatilišta. Međutim pored obećanja i najave nadležnih Prihvatilište i ovu zime dočekuje na istoj adresi.
„Deca kod nas dolaze bez osnovnih higijenskih navika. Neka od dece nikada nisu bila u kupatilu dok najviše njih uopšte ne zna da koristi pribor za jelo. Mi ih ovde učimo da nauče da zadovolje osnovne potrebe, a kada sazreju učimo ih kako da se osposobe za samostalan život. Osnovni cilj nam je da svakako dete izvedemo na pravi put. “, izjavljuje specijalni pedagog Prihvatilišta Ivan Petrović.
Najteže je detetu koje je živelo normalan i miran život da se prilagodi životu ovde. Pored dece koje su roditelji ostavili ovde borave i deca koja su najveći deo svog života provela na ulici.

Zaposlenima u ovoj ustanovi kao i drugim ljudima poznata su maloletna braća I.N. (12) i J.N.(13) koja su pre dve godine pretukla srpskog književnika i novinara Rašu Popova. Ova dva dečaka imaju više prijava zbog razbojništva i krađa.

„Kada bi duži vremenski period proveli kod nas, uspevali smo da, donekle utičemo na njihovo ponašanje i zadobijemo njihovo poverenje. Međutim, čim bi im se pojavili roditelji deca bi otišla sa njima i ponovo nastavila život krađe na ulici. Oni nisu zapravo ni za šta krivi, oni su žrtve svojih roditelja.“, govori Danijela Stajković.

Prihvatilište prima decu između sedam i osamnaest godina. Međutim za njegov normalan rad nije dovoljno 250 kvadrata. Zgrada u ulici Živka Davidovića 64 može biti idealno utočište za decu koja nemaju detinjstvo.

Biljana Golubović