Valjevo: #samoslikanje-Selfie kroz srpsku umetnost

FOTO: Jovan Marković

Tragajući putevima sopstva, forma autoportreta bila je rezervisana isključivo za umetnika, čoveka koji je posedovao dar posmatranja i prikazivanja, koliko stvarnosti toliko i svog unutrašnjeg sveta. Danas, kada društvene mreže broje na milijarde autoportretskih fotografija, postavlja se pitanje, šta zapravo spaja, a šta odvaja, selfie i autoportret, nas i umetnika? Imajući u vidu da će pojedincima ova izložba, predstavljati prvi susret sa srpskom umetnošću, Julija Bašić, istoričarka umetnosti i autor ove izložbe, potrudila se da približi visoku umetnost širokom auditorijumu koristeći tehnološki jezik današnjice.

image.jpg
FOTO: Jovan Marković

Izložba, „#samoslikanje- Selfie kroz srpsku umetnost”, postavljena u Ogradnoj galeriji iznosi pred javnost 16 dela, reprodukcija nekih od najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji, te treba naglasiti da ovaj projekat ne bi postojao bez višestruke saradnje pojedinaca, institucija kulture, stručnjaka i kreativnih inicijativa, kao i pokroviteljstva grada Požarevca.
O izloženim delima se može saznati više preko QR kodova koje su deo legendi ispod slika. QR kodovi su povezani sa sajtom organizacije „Аrt distrikt" i direktno vode do relevantnih podataka vezanih za sliku koja se posmatra, poput biografije umetnika i priče o samom nastanku dela. Na istom sajtu u odeljku Kolekcija, može se pronaći i celokupna virtualna izložba koja broji 25 dela reprodukija srpskih autoportreta.

image.jpg
FOTO: Jovan Marković

Kroz posebnu PLATFORMU SAVREMENIH AUTOPORTRETA – TVOJ SELFIE , svi posetioci izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe.
Organizacija „Art distrikt" iz Požarevca i Valjevska kreativna mreža „Vakum", pozivaju posetioce da iskoriste sve mogućnosti ove multimedijalne izložbe, da što kreativnije uslikaju svoje selfije sa izloženim autoportretima i uz haštag #samoslikanje podele iste putem popularnih društvenih mreža. Na taj način biće u mogućnosti da budu deo savremene galerije autoportreta, samim tim još jedne paralelne digitalne izložbe.

image.jpg
FOTO: Jovan Marković

Težeći ka decentralizaciji kulturnih zbivanja, izložba „#samoslikanje- Selfie kroz srpsku umetnost” je putujućeg karektera, te na taj način promoviše misiju neprofitne nevladine organizacije Art distrikt posvećenu razvijanju novih vidova komunikacija u cilju očuvanja kulture kroz promociju nasleđa i umetnosti, sve u težnji ohrabrivanja zajednice da iskaže sopstvenu kulturu i živi u sprezi sa njom. Prethodno, ižložba „#samoslikanje- Selfie u srpskoj umetnosti” održana je u Požarevcu, a u Valjevu će se zadržati do 1. marta.


Jelena Marković