Vršac: Zabavi se i edukuj dok činiš dobro delo

Foto: Privatna arhiva

Okolnosti u kojima živimo, kao i društvo koje nas okružuje najčešće su osnov naših daljih aktivnosti, što zbog toga što objektivno ograničavaju naše delanje, što zbog toga što im mi pridajemo karakter ograničenja. Stoga, da bismo kao pojedinci doprineli ličnoj sreći, značajno bi bilo kada bismo imali bar mali uticaj na promene u društvu u kome živimo.

Značaj ove teze prepoznali su mladi Vrščani koji već neko vreme kroz brojne edukativne, kulturne i humanitarne akcije nastoje da Vršac i okolinu učine boljim mestom za život. Oni su članovi udruženja Eduakcija, koje je u Vršac donelo jednu od najpoznatijih naučnih konferencija, TEDx, zatim koordinatori filokafea pri SPPA, koji su u Vršcu počeli da razvijaju koncept grupnog analitičkog, kritičkog i racionalnog promišljanja, kao i učenici vršačkih srednjih škola, koji svoje slobodno vreme koriste za organizaciju aktivnosti humanitarnog karaktera koje svojom tematikom skreću pažnju na značajne društvene probleme.

Februar je u svetu poznat kao mesec ljubavi, ali oni su tu ljubav usmerili ka deci. Zarad dece iz Doma za decu i omladinu ,,Vera Radivojević" u Beloj Crkvi u februaru će biti organizovano nekoliko humanitarnih akcija, a koje će se nastaviti i kasnije. Naime, Snežana Đenić, Marija Mitrovanov, Gorana Stojković, Andrija Ratković, Miroslav Milojević i đaci vršačkih srednjih škola pripremili su za Vrščane, ali i sve ljude dobre volje niz zabavnih, edukativnih i kulturnih aktivnosti u narednom periodu.

Pogledajte o čemu se radi:

Doniraj dok licitiraš za knjigu!

dd416_2016_trinity_book_sale10rs.jpg

Foto: Lifeovereasy

Već sada možete da se priključite akciji onlajn licitiranja knjiga putem Fejsbuk stranice udruženja Eduakcija. Potrebno je samo da odaberete knjigu koju ćete donirati, da je uslikate i pošaljete fotografiju u inbox navedene stranice. Zatim će administratori stranice započeti licitiranje kome se bilo ko može priključiti, a ko ponudi najveći iznos, postaje dobitnik vaše knjige. Tada ćete vi svoju knjigu, u dogovoru sa kupcem, dostaviti, a on će novac uplatiti na račun udruženja Eduakcija. Uplaćeni novac će udruženje, naravno, po završetku akcije licitiranja, usmeriti ka Domu za decu i omladinu ,,Vera Radivojević" u Beloj Crkvi. Osim doniranja knjiga, svakako vas pozivamo da se i vi priključite licitaciji!

Žurka za Dan zaljubljenih neka ostavi znake tvoje ljubavi!

10901h_music_dj_top_resolution.jpg

Foto: Pacifymind

Neka tvoj, u zabavi proveden, Dan zaljubljenih za sobom ostavi i znake tvoje ljubavi i onima kojima je ta ljubav potrebna! Naime, gore pomenuta ekipa mladih Vrščana će 14. februara u Klubu Izazov, u Ulici Ive Milutinovića 27, sa početkom u 22.00h, da organizuje humanitarnu žurku. Posetioce će tom prilikom zabavljati poznati vršački DJ-evi, DJ Cookie, DJ Dearan i DJ Hypnotic, a dobra vest je što je sutradan neradni dan, tako da se možete opustiti! Uslovi za žurku su osmeh na licu i dobrovoljni prilog koji možete ostaviti u kutiji.

Filozofiraj o ljubavi i proširi ljubav!

15780652_1388649794540401_8803887941023664454_n.jpg

Foto: Privatna arhiva

Filokafei polako, ali sigurno postaju mesečna doza analitičnosti i konstruktivnog i racionalnog promišljanja raznih pojmova iz svakodnevnih životnih izazova. Međutim, ovog meseca začinićemo ih kako duhovnim, tako i materijalnim doprinosom. Pozivamo vas da dođete 25. februara u 15.00h u Galerijanu da sa koordinatorima, stručnim saradnicima pri SPPA, Marijom Mitrovanov, Snežanom Đenić i Miroslavom Milojevićem, analiziramo pojam ljubavi, odnosno razne uticaje o našem koncipiranju pojma ljubavi i, stoga, naših akcija u vezi sa ljubavlju. Kotizacije za filokafe ovog meseca nema, već je potrebno da učesnik donese jednu knjigu, koju ćemo po završetku filokafea licitirati, zajedno sa preostalim knjigama sa gore pomenute onlajn humanitarne akcije licitiranja. Zauzvrat, mi ćemo vas poslužiti sa dva topla napitka i pripremićemo vam inspirativan i konstruktivan filokafe.

Proveri svoje znanje, saznaj nešto novo i pokaži svoju veličinu!

quiz_cards_500.jpg
Foto: Aldbourne

Nakon svoje humanitarne predstave ,,Reci NE nasilju", učenici vršačkih srednjih škola ne staju sa svojim humanitarnim aktivnostima. Naime, ovi mladi, a po svoj prilici inspirativni ljudi u martu će organizovati međuškolski kviz u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Srbije i sa učenicima srednjih škola u Beloj Crkvi. Takmičiće se ekipe od po troje najuspešnijih maturanata iz vršačkih i belocrkvanskih srednjih škola u kvizu opšteobrazovnog znanja, a uz podršku svojih koordinirajućih profesora. Pored opšte informisanosti, blagi fokus kviza biće i na učeničkim parlamentima zbog nastojanja Unije srednjoškolaca Srbije na povećanju aktivizma mladih u okviru svojih parlamenata, a kako bi podstakli promene u društvu. Kviz će biti otvoren za posetioce, koji za ulaz treba da donesu odeću, igračke ili knjige za decu iz Doma za decu i omladinu ,,Vera Radivojević" u Beloj Crkvi, a nagrada koju pobednički tim osvoji takođe će biti usmerena ka Domu.

Pozivamo vas da se odazovete ovim akcijama ili da prenesete ovaj model i u svojim lokalnim sredinama. Kako svaka akcija ima reakciju, nastojte da vaše akcije imaju značajne posledice u odnosu na okolnosti i društvo u kome živite. Polazeći od sebe, počnite da stvarate osnovu iz koje možete da imate uslova da radite ono što volite. Vodite se Kantovim kategoričkim imperativom: ,,Postupaj prema onoj maksimi za koju možeš hteti da postane opšti zakon". Svaki građanin društva je važan da bi društvo bilo dobro, a kada je društvo dobro, nama će biti bolje.


Marija će vas u svom maniru sprovesti kroz razne teme o svakodnevnom životu i nama u njemu, a da vas pritom uopšte ne štedi ponekad surovo istinitim komentarima.