Zabavom kroz nauku: Počinje osma po redu noć istraživača!
Noć istraživača

Noć istraživača karakterišu živi eksperimenti, radionice za decu, kvizovi i mnoge druge naučne aktivnosti kroz koje se svet istraživanja približava svakom pojedincu. Izlagači-istraživači teže da na inovativan način prikažu nove tehnologije i time motivišu mlade da se zainteresuju i razumeju svet nauke.


U Novom Sadu, program ovogodišnje noći istraživača počeće u 16:00 i trajati do 22:00 h u tržnom centru BIG. Tematika pod nazivom HOT NAUKA promovisaće aktuelnu nauku kojom istraživačkih timova i naučnika u Srbiji.


Pored naučnih eksponata i radionaca, biće organizovane i radionice za najmlađe kao i čuvena „Kafa sa naučnicima“ koja počinje u kafiću „The Pub“ na spratu tržnog centra BIG od 20h. Predavanja koja će obeležeti ovogodišnju noć istraživača, biće predavanje o kombinaciji klasičnih metoda performansa i novih digitalnih tehnologija zasnovana na simulaciji virtualne realnosti redefinisala pozorišne predstave i druge vrste performansa, autora Marinka Vukmanovića i Danijela Kadarjana, kao i predavanje o složenim i nevidljivim procesima eksploatacije koji se kriju iza „crne kutije” kompanije Facebook, Vladana Joler; Užarena planeta - vulkani, Zemlja i čovek- Doc. dr Mlađena Jovanovića; Uživo predavanje iz svetske laboratorije za čestičnu fiziku- CERN počinje u 21:00.


Program za današnju noć istraživača veoma je bogat. Radionice kao što su: „Globalno zagrevanje - efekat staklene bašte“, „Tajne toplotnih pojava“, „Flora i fauna tropskih predela“, „Hemija vatre“, „Suša, suša, e pa šta je! “ samo su neke od planiranih radionica. Osim radionica, posetioce čeka mnoštvo interaktivnih naučnih eksponata sa interesantnim naučnim konceptima iz različitih oblasti ako što su optičke iluzije koje testiraju vid, figure koje se same, bez pomoći, penju uzbrdo, soba u kojoj sve postaje džinovsko i „Spektri“ koja dočaravaju neke osobine svetlosti.


Pored pomenutih naučnih događaja, noć istraživača obogatiće i muzički program, kao i degustacija specijalnog HOT istraživačkog piva laboratorije piva RazBeerbriga.