„Sloboda nema cenu”: Zajedno protiv trgovine ljudima
Promo

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u saradnji sa Operom Srspkog narodnog pozorišta, Nefromalna grupa „Sloboda nema cenu“ organizuje javnu akciju „Na prvoj liniji“ u okviru koje će se premijerno izvesti javno čitanje originalne Cross opere, međunarodnog projekta „Kreativna Evropa”, u kojoj učestvuje i Srpsko narodno pozorište.


Opera Srpskog narodnog pozorišta izvešće deo originalnog libreta i kompozicije Jasmine Mitrušić.


„Cross opera je međunarodni projekt u kojem, pored pozorišta iz Modena i Lindza, učestvuje i Srspko narodno pozorište. Projekat se sastoji u tome da će svako od ova tri pozorišta, napisati, komponovati i izvesti po jedan čin originalne opere na zajedničku temu: migracije


Ovom javnom akcijom, neformalna grupa 'Sloboda nema cenu' i Opera Srpskog narodnog pozorišta žele da skrenu pažnju javnosti na problem trgovine ljudima u Srbiji i pošalju poruku da svako od nas može da da svoj doprinos u borbi protiv trgovine ljudima”, objašnjava u zvaničnom saopštenju direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Trgovina ljudima ne tiče se drugih. Ovo se tiče svih nas.

Evropska komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Procenjuje se da godišnje u svetu 2,45 miliona ljudi, od čega 1,2 miliona dece, postanu žrtve trgovine ljudima. To mogu da budu vaše sestre, izbeglice, migranti, ali i vaše komšije, očevi, drugarice ili svako od nas.

Promo
Promo

Glavna predrasuda je da se to ne dešava u Srbiji, ali je situacija potpuno drugačija.

Od tada se u svim zemljama članicama EU organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima. Događaji, koji se organizuju tim povodom, imaju veliki preventivni značaj, jer informišu javnost o ovom fenomenu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.


Poslednjih deset godina u Srbiji se ovaj datum obeležava, kao i u drugim zemljama Evrope – konferencijama, tribinama i drugim relevantnim aktivnostima koje dodatno rasvetljavaju problem pred očima javnosti.


Cross opera „Na prvoj liniji”,  održava u nedelju, 18. oktobra, sa početkom u 18.30 časova, u Srpskom narodnom pozorištu. 


Izvor: Udruženja građana Sloboda nema cenu