Zašto u Srbiji nestaju bioskopi?

IZVOR: Novosti

Prva projekcija filma u Beogradu održana je početkom juna 1896. godine u kafani kod Zlatnog krsta na Terazijama. Ovo je ujedno bila i prva bioskopska predstava na Balkanu. Nakon ovako uspešnog početka sedme umetnosti u našoj zemlji, niko nije mogao da pretpostavi da će se kroz nekoliko godina nalaziti na samom dnu interesovanja građana naše zemlje. U Srbiji je 1968. godine radilo više od 650 bioskopa, a prema podacima iz 2012. godine, u Srbiji ih je ostalo svega 88. Pad u broju bioskopa je i više nego očigledan, ali niko ne može sa preciznošću da utvrdi razlog.

Nedostatak sredstava za modernizaciju bioskopskih sala je jedan od ključnih problema. U bioskope se godinama unazad ne investira i gotovo nijedna bioskopska sala ne ispunjava svetske standarde. Poražavajuće je i to što je polovina bioskopa u Srbiji smeštena u prostorima koji uopšte nisu namenjeni za to.

PP%20GIF.gif

S druge strane, tu je neraznovrsnost filmskog programa. Nije tajna da je fond odvojen za kinematografiju više usmeren na snimanje domaćih filmova nego na kupovinu prava za strane filmove. Zbog takvih ograničenih sredstava, distributeri su postali veoma oprezni kada kupuju prava za filmove, pa ulažu samo u one za koje su sigurni da će privući publiku, tačnije u američke blokbastere. Šansa da se pogleda neki film u Srbiji koji dolazi iz zemlje van Sjedinjenih Američkih Država ovih dana je minimalna. Izuzetak su Dom omladine, Dvorana kulturnog centra i Kinoteka u Beogradu i Stenli Kjubrik na Mokroj gori, gde se preko cele godine na repertoaru mogu naći filmovi iz raznih zemalja.


109410391654b4c836f2452150333377_640x451.jpg

IZVOR: B92

Krajem prošle godine grupa od 200 mladih ljudi je okupirala bioskop Zvezda. Na taj način su želeli da probude svest građana o postepenom iščezavanju filmske umetnosti u Srbiji. Za manje od dva meseca uspeli su da prilagode prostor za ponovne projekcije filmova. Sledeći korak im je osnivanje kulturnog centra u Zvezdi. U posednjih nekoliko godina ovo je jedan od retkih primera pokušaja da se spasi neki bioskop, ali i sama umetnost, od neizbežnog masakra koji im preti već decenijama.

Odlazak u bioskop bi trebalo da bude zadovoljstvo, a ne obaveza koju nameće društvo. Možda smo čak i izgubili naviku odlaska u bioskop i time lišavamo generacije koje dolaze nečeg tako lepog. Kako je Martin Skorseze rekao: ,,Bioskop je, u suštini, vezan za ono što je u okviru platna, ali i za ono što je van njega“.


Jovana je anglofil, studira ruski jezik, voli špansku umetnost, obožava francuske filmove i irsko pivo.