Završen još jedan Festival uličnih svirača!

Četrnaest punktova duž Beogradske, Štrosmajerove i Ulice Lisinskog, na platou ispod Pijanog sata, kod Beogradske kapije i iza nje, na Vojnom igralištu i kod Barutane "Josif" gotovo da su bili tesni da prime sve zainteresovane, željne prave nekomercijalne umetničke ponude, pa još i prilagođene stilu izvođenja na ulici i pristupačne svima, bez ograničenja.

Bilo je i šta da se vidi, poput prave ekskluzive - nastupa Jenoa Listeša, koji je opravdao reputaciju najboljeg svetskog cimbaloniste, uz neverovatan duet sa vojvođanskim gitarskim virtuozom Đusijem Kovačem, sa kojim se susreo i zasvirao prvi put u životu, ali toliko bravurozno da su ovacije srećnika koji su tome prisustvovali odjekivale do neba.

FUS_2016_3_dan_Festivala_fotografija_br_5.jpg

Prave zvezde Festivala bili su Njujorkeri iz sastava Moon Hooch, koji su kroz dva dana boravka i sviranja u Podgrađu stekli brojne poštovaoce svoje zapaljive "pećinske" muzike. Dva saksofona i bubanj zaista mogu da budu zabavni i da vas teraju na igru od dva časa i više, pa čak i na pevanje mada bend svira samo instrumentale. Na kraju su i sami muzičari ostali zatečeni pred saznanjem da publika u Novom Sadu poznaje njihov repertoar, mada su doputovali direktno sa svog uobičajenog radnog mesta - iz podzemne železnice u Bruklinu.

Sa njima u korak išle su i druge muzičke atrakcije ove smotre, poput "španske inkvizicije" diđeriduiste Senjor Markuzena iz Braselone, Humanog džuboksa iz Svonsija, neodoljivih italijanskih šarmera Frateli Mareli iz Bolonje, vinkovačkog bluzera Harp Eplosion, beogradske andergraund atrakcije Ti, ili lokalnih zvezda Frame Orchestra i Plastic Trees ili jednog od najvećih otkrovenja Festivala - Deep Steady.

FUS_2016_3_dan_Festivala_fotografija_br_4.jpg

Ništa manje atraktivni, naprotiv, bili su i ostali, nemuzički programi. Za pozorišni prostor iza Beogradske kapije konstantno se tražila "karta više" mada su svi programi na Festivalu, pa i na tom mestu, bili besplatni. Ipak, gledati predstave savremenog pozorišta, cirkusa, performansa ili plesa, pa još i uz vatrene rekvizite, na proplanku podno zidina pod vedrim nebom prijatne letnje večeri - može da bude zaista veliko zadovoljstvo.

Pozorište Promena, trupa Ludifiko, umetnički duo Vulkai iz Budimpešte i drugi učesnici ovog "stejdža" bili su na visini zadatka. Jednako privlačne bile su i filmske projekcije u otvorenom bioskopu prijateljskog gostujućeg festivala Cinema City, uz probran repertoar domaćih filmskih stvaralaca, dobrim delom posvećenih upravo - muzici.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif


Pročitajte i:

Bioskop Gnezdo počinje sa radom!
Civilni sektor podržava RYCO
Počinje Festival uličnih svirača!