Završena serija predavanja „Poslovi #za5“

Foto: Facebook

Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Privredne komore Srbije i Coca-Cola Fondacije. Cilj predavanja bio je da se kroz mnogobrojne teme i govornike približe najtraženija zanimanja i da se daju odgovori na sva ona pitanja koja mogu da pomognu mladima u pronalaženju posla i izgradnji buduće karijere.

Poslednje predavanje se ticalo modernih zanimanja iz oblasti finansija i bankarstva, te su predavači bili: Miroslav Višnjovski iz kompanije Coca-Cola, Aleksandar Nenkov iz Societe Generale banke, Branko Petrović iz Alpha banke, Milka Todorović iz Telenor banke i Jelena Borovčanin iz Društva za posredovanje u osiguranju Konekta Plus. Svi predavači su mladi, desetak godina stariji od punoletnih građana, tako da su posetioci imali prilike bez imalo ustručavanja pitaju sve što ih zanima iz oblasti finansija i bankarstva, kao i da saznaju kako je to baviti se takvim poslom u poslovnim bankama naše zemlje.

unnamed123.jpg

Foto: Monika Novičić

Prvi predavač koji je govorio je iz kompanije Coca-Cola Miroslav Višnjovski koji je završio ekonomsku školu, Ekonomski fakultet u Beogradu i master studije strategijskog finansijskog menadžmenta na Ekofu. Miroslav ističe da je veoma važno odlučiti čime želite da se bavite i imati želju da nađete posao u toj struci za koju se obrazujete. Sledeće čemu daje značaj je neformalni deo obrazovanja, odnosno praksa. Kako objašnjava, bitno je od nečega početi i imati šta upisati u CV kako bi se izborili na tržištu rada i kako bi baš vas izabrali. On je počeo volontirati kao administrativni radnik u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, a u svoj CV je rado priložio i sertifikat u izradi biznis plana i preduzetništva. Na to je posebno skrenuo pažnju, jer smatra da otpočinjanje soptvenog biznisa predstavlja najzahtevniju opciju zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja, ali nema pritiska „odozgo“. Kao treću stvar Miroslav Višnjovski ističe istrajnost – da se nikada ne predate i da se u tome krije ključ uspešnog mladog čoveka. Njegov posao u kompaniji Coca-Cola jeste commercial finance specialist odnosno komercijalno poznavanje tržišta i na tome finansije. On je povezan sa stejkholderima, u stalnom kontaktu je sa njima, pruža im finansijsku podršku u operativnim aktivnostima i izveštava top menadžmentu.

20170202_191804.jpg

Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Nenkov, direktor za restruktuiranje Societe Generale banke je bio sledeći govornik. On je završio osnovnu školu u Srbiji, srednju školu na Kipru, a potom se na studije vratio u Srbiju iz nostalgije, odnosno želje za kontaktom sa ljudima sa kojima se družio od detinjstva. Njegov obrazovni put je lutao od slikarstva i dizajna, preko glume do ekonomije, tako da ističe da nije oduvek bio u sferi ekonomije, odnosno bankarstva. Aleksandar iz svog iskustva govori o zapadnom sistemu školovanja. Zapravo, on je takav da vas uči da i pored nastavnih aktivnosti morate biti aktivni što podrazumeva prakse, jezike i sport, koji se boduju pri upisu na fakultet. On smatra da taj sistem treba da zaživi u Srbiji. Tokom predavanja napravio je digresiju koja se tiče slike na CV, te je istekao da ona igra dosta dobru ulogu. Iz primera koji je njemu poznat, na konkurs su se prijavile osobe koje imaju identično obrazovanje, veštine i reference, ali je pozvana ona osoba koja je imala pozitivniju/lepšu fotografiju. Aleksandar poručuje da uvek stremite ka tome da verujete u sebe i da kada prepoznate svoje kvalitete da ih negujete. Ukoliko prepoznate mane – ublažite ih i poboljšajte.

unnamedaleksandar_nenkov.jpg

Foto: Monika Novičić

Njegov motiv su izazovi, jer sve što neko kaže da je teško i nemoguće, njega privlači. Posao direktora restruktuiranja je u stvari rad sa korporativnim (pravnim) licima. On procenjuje rizike poslovanja neke firme, sposobnost da vrati kredit i šta je namena uzimanja kredita. Sektor u kom radi, se dakle bavi, plasiranjem i kreditiranjem korporacija. Često se restruktuiraju kreditne partije postojećih klijenata, tako što bude duži rok otplate sa manjom kamatnom stopom, tako da bi korporacija mogla da zaživi i nastavi sa poslovanjem. Prednost ovog posla je dobra komunikacija, da budete fer i korektni i otoreni prema klijentima, da kažete kada je loše – da je loše i da se postavite u ulozi savetnika i tako usmerite njihov biznis.

Da li biste Vašem detetu preporučili da se bavi bankarstvom?

Iz više razloga, bih, a prvi je, zato što je veoma interesantan posao i kao takav, ima različite neke sfere u kojima može čovek da se pronađe.

Koliko znači znanje jezika tokom rada?

Meni su rekli da je to što znam grčki jezik mana, jer sam mogao da znam neke stvari koje nisam trebao da znam. Kako sam napredovao na više pozicije, prednost je bila ta, što znam jezik.

Branko Petrović je imao veoma inspirativan, sažet govor kojim je detaljno opisao put ka svojoj karijeri. Najviše mi se dopalo iz razloga što je najuže povezan sa mojim ličnim interesovanjima, te sam ga upitala:

Da li ste se samo iz želje da se bavite „moćnim“ poslom, kao što su se bavili Vaši prijateljii, odlučili na ekonomiju ili ste imali i ranije neke sklonosti ka njoj?

Priče o uspešnim karijerama mojih prijatelja koji su radili u stranim bankama, a koje sam upoznao na odsluženju vojnog roka u Školi rezervnih oficira (Vojna akademija), motivisale su me da počnem da razmišljam koje moje veštine mogu da budu lako primenljive u bankarstvu. Imajući u vidu da nisam završio ekonomski fakultet, to svakako nisu bili računovodstvo ili makroekonomija, ali su odlično poznavanje matematike i fizike bili nešto što je postajalo sve cenjenije u investicionom bankarstvu.

branko456.jpg

Foto: Monika Novičić

Pošto ste rekli da ste polagali licencu za brokera na Beogradskoj berzi, da li ste ikad prisustvovali trgovanju akcijama i kako gledate na posao brokera?

U to vreme Beogradska berza je doživljavala svoj procvat, koji je bio praćen ekspanzijom obima trgovanja i broja hartija kojima se trgovalo, zbog čega su banke masovno otvarale brokerska odeljenja i imale veliku potrebu za kadrom tog profila. Dva meseca pred kraj vojnog roka sam od prijatelja prikupio svu potrebnu literaturu za polaganje brokerskog ispita i koristio sam svaki slobodan trenutak za učenje u čitaonici Vojne akademije. Čim sam završio vojsku, uplatio sam prvi kurs koji je organizovala Komisija za hartije od vrednosti i u prvom ispitnom roku uspešno stekao licencu brokera. Iste nedelje kada sam dobio licencu počeo sam da radim kao broker u Alpha Bank Srbija i na toj poziciji sam proveo godinu dana. Posao brokera jeste dinamičan i zahteva sposobnost komunikacije sa ljudima različitog profila, ali pošto broker trguje u ime i za račun klijenata Banke, taj posao nije u potpunosti zadovoljavao moja očekivanja. Zbog toga sam odlučio da svoju karijeru nastavim kao diler, trgujući u ime i za račun Alpha Bank-e, što je podrazumevalo znatno viši nivo odgovornosti i stresa, ali i lične satisfakcije nakon svako uspešno završenog trgovačkog dana.

Kakvi su Vaši dalji karijerni planovi? Planirate li još dugo da ostanete na trenutnoj poziciji?

Imajući u vidu da sam poslednjih 11 godina proveo u investicionom bankarstvu, verujem da sam spreman da svoje iskustvo obogatim novim znanjima iz bankarstva, a posebno me interesuju finansije i rizici, te ću se truditi da svoju karijeru nastavim u jednoj od ove dve oblasti rada.


Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.