Zemlja budućnosti spremna da ugosti naučnike iz celog sveta
Festival nauke

Prvi put na Festival nauke dolazi i Antoan Delaforž iz Francuske, koji je Srbiju zavoleo tokom studentske razmene pre deset godina, a sada sa sobom dovodi neobičnog saputnika. Robot sa kojim dolazi poslužiće da posetioci festivala bolje shvate na koji to način roboti mogu da nas razumeju. 

„Moj posao je da kreiram matematičke modele i kompjuterske programe koji pomažu robotima da razumeju ono što su čuli sopstvenim ušima, odnosno mikrofonima“, tvrdi Antoan.

Francuska Akademija „Fratelini“ takođe će se predstaviti posetiocima festivala, izvodeći neverovatne cirkuske akrobacije, šetajući sve vreme na tankoj liniji zakona fizike koje, po potrebi, krše bez problema. Nesvakidašnji španski kolektiv „Gišot de vuit“ vratiće se na Festival nauke sa svojim neverovatnim spravama koje pojmu reciklaža daju sasvim novo značenje!


Iz SAD na Festival nauke ponovo stiže poznati neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, koji je svetsku popularnost stekao svojim naučnim uradi sam projektima. Sa ciljem da neuronauku približi svima, Gejdž već godinama radi na najrazličitijim, veoma povoljnim uređajima koji mogu da zamene skupu laboratorijsku opremu.


„Srpski Festival nauke jedan je od najboljih naučnih događaja kojima sam prisustvovao“, navodi on podsećajući se svog prethodnog druženja sa beogradskom publikom. „Bilo je divno videti toliko naučnika, fakulteta i istraživača koji su osmislili toliko kreativnih načina da prikažu nauku onakvom kakva ona jeste – zabavnom! Publika je bila voljna da uči, spremna da učestvuje. Bilo je divno i radujem se ponovnom dolasku“, kaže Gejdž.


Za umetničko-naučni kutak festivala pobrinuće se Bogomir Doringer i Sofija Kantorović koji u Beograd stižu sa timom Univerziteta u Beču i nesvakidašnjim spojem magnetizma i ferofluida. I poljski tandem „Hevelijuze Nauki“ ove godine učestvovaće na festivalu po drugi put.


I ove godine na Festival nauke dolazi omiljena ekipa iz Estonije–AHHAA Naučni centar! Za Zemlju budućnosti pripremili su sasvim nov naučni šou program u kojem će se poigrati sa najneverovatnijim svojstvima vode. 


Posetioce očekuje odličan program, a više o samom festivalu možete saznati odlaskom na zvaničan sajt.


Izvor: festivalnauke.org