„Žena iz Huareza“ Uglješe Šajtinca proglašena knijgom godine
Arhipelag

Žiri koji su sačinjavali Dragan Babić, Branislav Živanović i Valentina Čizmar, jednoglasno je doneo odluku o nagradi za najbolju knjigu 2017. godine. Zbirka priča „Žena iz Huareza“ nastavak je romana „Sasvim skromni darovi“ i zbirke „Banatorijum“. Šajtinac komentariše neposrednu stvarnost, kritički se postavlja prema činiocima našeg doba i bespoštedno progovara o negativnim aspektima savremenog trenutka. U svetu ovih priča, prošlost je uvek dominantan faktor koji određuje sadašnjicu i ono što nastupa nakon nje.


„Sedam priča zbirke „Žena iz Huareza“ čitaoca vode na konkretna putovanja od evropskih metropola do afričkih pustinja, ali i na imaginarne, unutrašnje avanture kojima se uviđa sposobnost mentalnog i emotivnog kapaciteta modernog čoveka. Uglješa Šajtinac svojom novom knjigom priča održao je kvalitet svog proznog pisanja i promišljenost na obradi isečaka stvarnosti, povezujući u jasno artikulisan stav sav pozitivitet i negativitet koji se zbiva oko i unutar njegovih junaka i čitalaca“, istakao je žiri.


Prethodne knjige Uglješe Šajtinca, roman „Sasvim skromni darovi“ i knjiga priča „Banatorijum“, takođe objavljene u izdanju Arhipelaga, donele su piscu velika priznanja. Za roman „Sasvim skromni darovi“, Šajtinac je dobio Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i nagradu „Bora Stanković“, dok je za knjigu „Banatorijum“ dobio „Andrićevu nagradu“ za najbolju knjigu priča godine. 


Izvor: Arhipelag