„Zvala se Lorelaj”: Svevremena predstava o ljubavi
Marija Milosavljević, DOT Design

Premijerno izvođenje predstave se odigralo 26. maja 2017. na maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, a prva repriza i dva dana posle. 


Kombinovanjem motiva četiri dramska teksta Izraela Horovica, predstava govori o posledicama jedne ljubavne veze, tačnije, kako je bilo, kako jeste i kako je moglo da bude.  

Pitali smo i glumicu Mariju Rakočević, koja u predstavi igra  Lorelaj/Elzu, da nam kaže po čemu je ova priča specifična i šta je to što vas može zainteresovati da je pogledate ponovo: 


„Svakog koga je zabolela bivša veza ili ostavila traga razumeće predstavu. Svevremena tema ljubavi i njenih posledica jeste neiscrpna tema mnogih predstava, a Zvala se Lorelaj je specifična po tome što osim prikazivanja posledica, pokazuje i fragmente mogućih ishoda gde je dvoje takvih ljudi ostalo zajedno. Postavlja se pitanje sudbine, odnosno da li će oni svakako imati loš kraj zbog svojih karaktera, a bez obzira na to kojim putem krenuli. Pored svega što nas okružuje i okupira, preporučujem svaku predstavu koja može da nas tera da mislimo i da, konkretno vezano za ovu predstavu, budemo iskreni prema sebi i da svoje dragoceno vreme poklonimo pravom partneru, a da loše partnere ostavimo iza sebe gde im je i mesto.”

Facebook event (Zvala se Lorelaj)
Facebook event (Zvala se Lorelaj)

Duo drama Zvala se Lorelaj je 1997. godine bila na repertoaru pozorišta Joakim Vujić u Kragujevcu, sa Vladanom Živkovićem i Marinom Perić Stojanović u naslovnim ulogama. Nosilac čitavog projekta je bio glumac Vladan Živković, a predstava je bila uspešna i ispred svog vremena o čemu svedoče i dobre kritike, ali ova predstava nije obnova stare predstave već drugačije čitanje i tumačenje istog teksta.


Izrael Horovic (1939) je američki pisac, reditelj i glumac. Baveći se i filmom i pozorištem napisao je preko 70 pozorišnih dela koja su prevedena i igrana na preko 30 jezika širom sveta.

Sve informacije o slobodnim mestima i rezervaciji karata možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici predstave ili putem Facebook eventa